Termékek Menü

Rólunk

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évszázadban a különböző vegyipari termékek /műtrágyák, növényvédő szerek, talajfertőtlenítők, stb./ növelték a legnagyobb mértékben és leglátványosabban  a mezőgazdaság  termelékenységét.

Az érem másik oldala azonban az, hogy ezzel együtt járt talajaink leromása, mivel megszűnt azok természetes képessége a regenerálódásra és hogy egészséges „élő” állapotukban fennmaradjanak.

Mára talajaink kimerültek, a mezőgazdasági termelés környezete /is/ szennyezetté vált.

Megcáfolhatatlan bizonyítékok állnak ma már rendelkezésre arra vonatkozólag, hogy a növényvédő szerek és műtrágyák sokszor gondatlan és túlzott használata – pozitív hatásaik mellett – a talajok szerkezeti romlását, a talajok savanyodását, a talajélet nagyfokú csökkenését is magával hozta. Talajainkban mára a hasznos mikroszervezetek mennyiségének csökkenésével egyidejűleg felszaporodtak a termelés szempontjából káros patogén mikróbák.

Mindezek következményeként „beteg” talajainkon egyre nagyobb károkat okoz a belvíz és aszály. Csökken a termés mennyisége, romlik annak minősége.

Az utóbbi időben tapasztalható az is, hogy a legmodernebb fajták és hibridek használata mellett – hiába rendelkeznek egyre jobb genetikai potenciállal – a termésátlagok országosan nem nőnek. Ez a tendencia nem írható egyértelműen a kedvezőtlen időjárás számlájára.

A biológiai szemléletű talajerő – gazdálkodás gyakorlatban való alkalmazása napjainkra mind gazdasági, mind környezeti, mind népegészségügyi szempontból egyre fontosabbá és egyben sürgetővé vált.

A termőtalaj a mezőgazdasági termelés és a földi élet alapja. „A termőföldet unokáinktól kaptuk kölcsön.” Nem mindegy hogyan hasznosítjuk.


A talajoltás a tápanyag-utánpótlás legelső – éppen azért talán legfontosabb – műveleti fázisa, úgynevezett talajalapozó technológia.

Látható, hogy az elmúlt évek során a hozamnövekedés megállt, nincsenek már olyan kiugrások, amelyek korábban az intenzív termelési technológiákat jellemezték. És ennek nem elsősorban a kiszámíthatatlan időjárás az oka. Az elvetett magok – az előállítók kísérleti adatai szerint – egyre nagyobb termőpotenciállal rendelkeznek, a műtrágyák specifikálódnak és korszerűsödnek, ám a tesztparcellák csábító eredményei által keltett várakozások üzemi körülmények között gyakorta nem igazolódnak.

 

Névnapok

Ma 2018. október 22., Előd napja van.

Holnap Gyöngyi napja lesz.